„DOLINA BLAGOSLOVA“ uključuje:

  • EKUMENSKE SUSRETE (poezija & glazba) U HOTELU LAV (2010.-2017.)
  • Tjedne i dnevne RADIJSKE EMISIJE na četiri radijske postaje
  • Tjednu TV emisiju na Vinkovačkoj TV

USUSRET PETOJ GODIŠNJICI: DOLINA BLAGOSLOVA (Vukovar, svibanj 2010.- svibanj/lipanj 2015.)

Dolina blagoslova je naziv za ekumenske pjesničke i glazbene susrete, koji se od svibnja 2010. održavaju u Vukovaru, u početku u prostorijama Europskog doma a od početka 2011. u samom središtu Vukovara – u hotelu Lav. Zajednički ih organiziraju jednom u dva mjeseca (do jeseni 2014. održavale su se mjesečno) dvije manje kršćanske zajednice: Crkva Božja u Vukovaru, koja je glavni nositelj organizacije te Misija Kristove crkve, koja je idejni začetnik.

Sudionici dolaze iz Vukovara, okolice i drugih područja Hrvatske te iz inozemstva: SAD, Južna Koreja, Velika Britanija, Nizozemska, Austrija, Mađarska, Srbija. Važno je naglasiti da od samog početka na ovim susretima nastupaju izvođači iz različitih kršćanskih crkvi. To je susret pripadnika različitih vjeroispovijesti, koji se međusobno poštuju i uvažavaju.

U posljednjih godinu-dvije česti su gosti vokalno-instrumentalni sastav FRANJEVAČKE MLADEŽI iz Borova Naselja (vis ZAGLAVNI KAMEN), glazbeni sastav RIJEKA ŽIVOTA iz Belišća (Evanđeoska Pentekostna crkva), a u posljednje vrijeme i Nataša Vukadinović iz Osijeka (Srpska Pravoslavna Crkva).

U suradnji s drugim udrugama i crkvama (Svetopisemski maraton – Ljubljana, Luč – Berak, Udruga žena – Mikluševci, Američki kutak pri gradskoj knjižnici u Vukovaru) povremeno se organiziraju turneje, pod nazivom “Dolina blagoslova”. Don Axsom, kantautor iz Južne Karoline (SAD) i jedan od promotora Doline blagoslova, u sklopu ove turneje, održao je koncerte tijekom 2013. i 2014. godine u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH te Srbiji nastupajući u crkvama različitih vjeroispovijesti ili na javnim mjestima: Cerkev sv. Jožefa (Ljubljana), Grkokatolička crkva (Mikluševci), Američki kutak (Doboj), Kapela Mira – župa Presvetog Trojstva (Sremski Karlovci). Pjesmu “Let It Be Dolina blagoslova” posvetio je mirotvornim nastojanjima u Vukovaru. Spot je emitiran i na nacionalnoj TV.

Kao podršku ovim nastojanjima, u Vukovaru i okolici emitiraju se i radijske emisije pod nazivom Dolina blagoslova. One upućuju mirotvorne poruke, koje proizlaze iz Svetog pisma, s naglaskom na važnost pomirenja pojedinca s Bogom te na međusobno pomirenje. Ekumenski se karakter očituje i u tome što mnoge emisije sadrže misli i izreke pripadnika različitih vjeroispovijesti.

Dolina blagoslova promiče duhovnu poeziju i glazbu, zajedništvo kršćana i duhovne vrednote. Poezija, glazba i poticajna riječ služe kao poveznice, koje vežu u blisko zajedništvo različite ljude, kako one koji žive u Vukovaru i okolici, tako i one iz susjednih ali i udaljenih zemalja.

Susreti u Dolini blagoslova, u vukovarskom hotelu Lav, žele biti jedna od pozornica duhovnog stvaralaštva u gradu, spona i most među ljudima različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti – s otvorenim vratima za sve ljude dobre volje. Također i mjesto gdje će pojedinac moći iznijeti promišljanja i ideje koje povezuju, duhovno obogaćuju ili potiču na plemenite ciljeve. S tim u vezi, na web stranici, kao i u medijima, upućuje se poziv pjesnicima i glazbenicima za nastup u Dolini blagoslova.

Dokumentarni film “Mala priča o Dolini blagoslova” (koji promiče duhovnu glazbu i ekumenska nastojanja) nastao je prema ideji Oliviera Tomečeka iz Vukovara, a snimljen je na lokacijama u Greenville-u (SAD), Zagrebu i Vukovaru. Premda dobrim dijelom govori o događanjima u Greenvilleu i Zagrebu, radnja dokumentarca dosiže svoj vrhunac na pjesničkim i glazbenim susretima u Vukovaru, pod nazivom “Dolina blagoslova”.

I NA KRAJU: „Ako je tvoje srce kao moje, onda mi pruži ruku.” (John Wesley) Ta goruća želja srca vjernika poticaj je i ovih mirotvornih nastojanja oko zajedništva kršćana i svih ljudi dobre volje. U pozadini je sveta čežnja ljudskog bića za susretom s Bogom i bližnjim, koji – pjesnički rečeno – Dolinu suza pretvara u Dolinu blagoslova. Želja je svih sudionika stvoriti ozračje dobrodošlice tako da – prema riječima Majke Tereze – „nitko ne dođe (na ovo mjesto susreta) a da ne ode bolji i sretniji“.

Zagovornici „Doline blagoslova“ nastoje biti umreženi sa svim ljudima dobre volje koji su na istome poslanju: napraviti iskorak u dobroti prema bližnjemu druge vjeroispovijesti, nacionalnosti ili svjetonazora. Misao vodilja je molitva: „Gospodine, učini da Dolina suza postane Tvojom i našom Dolinom blagoslova. I pomozi nam da zajedno s mnogim drugima – kao i prema našim mogućnostima – damo svoj doprinos tome.“

Uz poziv na zajedništvo, ovi susreti žele poslužiti još jednoj nakani: pokrenuti čovjekovo nutarnje biće na poslanje vrijedno življenja. Poznati aktivist za građanska prava i propovjednik, Martin Luther King, jednom je izjavio: „Ako čovjek ne nađe nešto za što je voljan umrijeti, njegov život nije vrijedan življenja.“ Glazba s ovih događanja, kao i stihovi, biblijski odlomci, igrokazi, lijepe misli, izreke, kratke priče s poukom nadahnućsu upravo za takav korak, kao i poticaj za produbljenje vjere i pouzdanje u Božju providnost.

POZIV PJESNICIMA I GLAZBENICIMA

Želite li nastupiti u Dolini blagoslova? Pišete kršćansku poeziju? Pjevate? Recitirate? Dobrodošli ste nastupiti na mjesečnim pjesničkim i glazbenim susretima u hotelu Lav – Vukovar!
Nazovite uredništvo Doline blagoslova na 032/428 510 ili 091/253-43-04 radi dogovora ili pišite na
email: vpsenko@gmail.com

Odgovori