PETA GODIŠNJICA DOLINE BLAGOSLOVA

U subotu, 13. lipnja, u velikoj dvorani hotela “LAV” u Vukovaru, održana je 46. po redu “Dolina blagoslova”, kao i posebna svečanost u povodu pete godišnjice ovih ekumenskih pjesničkih i glazbenih susreta (2010. – 2015.).

Nastupili su: Lee University Symphonic Band, vokalno-instrumentalni sastav “Kamen zaglavni”, glazbeni sastav „Rijeka života“, bend „Dolina blagoslova“ (& KUD „Zrinski“), duet Nataša Vukadinović i Dolores Đapić te Danko Tomanić.
U uvodnim je riječima istaknuto da slijedi vrlo bogat program duhovne glazbe no da i ovaj susret u Dolini blagoslova nije u službi natjecanja tko bolje i ljepše pjeva već je poticaj da svi prisutni zajedno priđu bliže Gospodinu Isusu a tako i jedni drugima. “Nebo broji naše zagrljaje”, naglašeno je, “kao i ispružene ruke dobrodošlice, osmjehe, izraze ljubaznosti i čežnju za zjedništvom”.

Simfonijski orkestar sveučilišta Lee iz Clevelenda (savezna američka država Tennessee), pod vodstvom dr. Baileya, najbrojniji je glazbeni sastav, koji je ikada nastupio u pet godina “Doline blagoslova”. U dugogodišnjoj povijesti koncerte je održavao diljem Amerike, ali i na više kontinenata. Posebna je zanimljivost ta što je orkestar nastupio i u zemljama poput Kube, Kine i Jordana, i to u vrijeme kad su one bile prilično zatvorene za nastupe američkih glazbenika.

Divno je bilo vidjeti na pozornici četrdesetak članova orkestra, postavljenih u tri reda i s pregršt različitih instrumenata. Dr. Mark Bailey, njihov voditelj, uzviknuo je kako su došli u ovaj dio svijeta proslaviti Gospodina i onda rukom dao znak za početak. Orkestar je skladno i gromoglasno zasvirao “Božju zemlju” (God’s Country, Rossano Galante) a u isto vrijeme na videozidu su projicirani predivni krajolici – djela Božjeg stvaranja.

Vrhunac njihovog nastupa bila je pjesma I AM (Eddie James), za vrijeme koje su dvoje članova orkestra i pantomimom nastojali dočarati svemoć Božju, njegovu ulogu kao pastira i skrbnika za siromašne. Dvoranom je odjekivalo: “Ja sam tvoja nada, Ja sam tvoj mir, Ja sam tvoja utjeha i pomoć u nevolji. Ja sam tvoja snaga, tvoja vjera i ljubav, tvoja sloboda!”
Glazbeni sastav “Rijeka života”, pod vodstvom Vlatka Majetića, predstavljen je pod geslom: “Pet godina vjernosti”. Uistinu, ovi glazbenici iz Evanđeoske pentekostne crkve u Belišću (pastor Ivo Moguš) nastupaju na Dolini blagoslova od samog početka i najčešći su gosti. Netko je primijetio: “Nazovemo li ih i u tri ujutro te pozovemo na Dolinu blagoslova – oni će zasigurno doći.” Stoga su bili prvi koji su primili poklone na ovoj svečanosti – ribice kao kršćanski simbol, izrađene od ukrasnog papira. Taj im je skromni znak pažnje uručila Nataša Vukadinović, koja je uložila puno truda i ljubavi u njihovu izradu.

Vokalno-instrumentalni sastav “Kamen zaglavni” iz župe sv. Josipa Radnika iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje, također pripada onima koji su vjerni nastupima u Dolini blagoslova – uzme li se u obzir novije vrijeme. Pod vodstvom Dražena Hodaka otpjevali su nadahnuto i s puno zanosa tri pjesme: “Moj Isus”, “Jerihonske zidine” i “Otvori oči mog srca”. Iznimno se lijepa gesta dogodila pri izvođenju njihove zadnje pjesme: pozvali su glazbenike benda “Dolina blagoslova” da im se pridruže. Tako su članovi ova dva sastava, jedni uz druge, zajedno pjevali: “Gospodine, otvori oči mog srca”.

Poznatu kršćansku pjesmu “Ima jedna duga cesta” zajedno su izvele Nataša Vukadinović, pripadnica Pravoslavne crkve i Dolores Đapić, pripadnica Katoličke crkve. Tako su i slikovito pošle cestom koja vodi u zajedništvo. Ali ne samo kroz pjesmu; pomagale su marljivo i u organizaciji ove obljetnice. Osim glazbenika iz Amerike, na ovom je posebnom skupu još netko nastupio po prvi puta: Danko Tomanić, kršćanski kantautor iz Siska. Ostavio je dubok dojam s pjesmom “Tvoje nebo”.  Darivao je i primjerke CD-a sa svojih 16 pjesama, snimljenih 2013. godine na koncertu u Evanđeoskoj crkvi u Osijeku.

Uz poznate kršćanske pjesme, bend Dolina blagoslova izveo je i istoimenu pjesmu za koju je tekst i glazbu napisao David Kovačević, voditelj ovog glazbenog sastava. Pjesmu „Svet“ otpjevali su u narodnim nošnjama u suradnji s KUD-om „Zrinski“ iz Tordinaca. Sudjelovali su još: Damir Špljarić, predsjednik Evanđeoske pentekostne Crkve u Republici Hrvatskoj (pozdravne riječi)  i Vladimir Hoblaj, voditelj udruge “Nada za život” (završna molitva). Program je vodila Renata Jurčević Pšenko. Zaključna pjesma „Ruka na ramenu mom bila je Kristova“ odraz je i cjelokupnog ozračja na ovoj svečanosti: dodir je Božje ruke učinio da dvorana hotela Lav u trenucima pjevanja, slavljenja i zajedništva uistinu bude mjestom Doline blagoslova.

 

45. DOLINA BLAGOSLOVA

U subotu, 16. svibnja, u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održan je 45. po redu ekumenski pjesnički i glazbeni susret pod nazivom „Dolina blagoslova“. U dvorani su „Ružička“ nastupili: zbor TREVECCA, (vis) KAMEN ZAGLAVNI, Nataša Vukadinović, Dolores Đapić, s. Doroteja Krešić i bend „Dolina blagoslova“.

 

Članovi zbora TREVECCA dolaze iz Nashville-a (SAD), nadaleko poznatog grada po country glazbi. Studenti su Nazarenskog sveučilišta i po prvi puta su posjetili Vukovar. Dok su pjevali pjesmu Chrisa Tomlina „God of This City“ (Bog ovoga grada) u refren su stavili i ime našega grada Vukovara – što je publika oduševljeno pozdravila. Otputovali su puni dobrih dojmova i javili se sa sljedećim riječima: „Susreli smo toliko mnogo posebnih ljudi u Vukovaru u proteklih nekoliko dana“.

 

Pod vodstvom Dražena Hodaka, tri je pjesme otpjevao vokalno-instrumentalni sastav KAMEN ZAGLAVNI (ranije pod nazivom: vis FRANJEVAČKE MLADEŽI) iz Borova Naselja: „Naš Bog je velik“, „Božje djeloiMi želimo uzdić‘ Isusa. Ovo je bio već njihov peti nastup, svaki iznimno kvalitetno i sadržajno odrađen. Nataša Vukadinović iz Osijeka otpjevala je 135. psalam u duhu pravoslavne tradicije. Časna sestra Doroteja Krešić iz Vukovara, Dolores Đapić i Nataša Vukadinović zajedno su s publikom pjevale poznatu pjesmu „Krist na žalu“.

 

Gosti su iz Nashville-a na samome kraju otpjevali popularnu pjesmu iz njihovog okruženja „Country Roads“. Dirljiv je trenutak nastao kad su se spontano na pozornici njima pridružili i Nataša Vukadinović te Juraj Elez (inače ljubitelj country glazbe iz vis-a KAMEN ZAGLAVNI) te su radosno i poletno zajedno pjevali s članovima zboraTrevecca.

 

Domaći je bend „Dolina blagoslova“, pod vodstvom Davida Kovačevića, otvorio i zaključio ovaj susret zajedništva pjesmama: „Uzvišeno ime Gospodnjei Moj Otkupitelj je živ“. Program je vodila Renata Jurčević Pšenko.

 

44. DOLINA BLAGOSLOVA
Nataša Vukadinović

U subotu, 28. veljače 2015. u prostorijama hotela „Lav“ u Vukovaru održana je još jedna  Dolina blagoslova,  44. ekumenski pjesnički i glazbeni susret . Bogatstvo različitosti moglo se čuti u sadržajnom programu u kojem su sudjelovali glazbenici i pjesnici iz  Vukovara, Osijeka, Borova Naselja, Belišća, Cerne i Tordinaca.
Program je započeo riječima gospodina Vladimira Pšenka i gospodina Mateja Lazara Kovačevića, organizatora ovog predivnog ekumenskog događanja. Potom je uslijedila pjesma benda „Dolina blagoslova“ koja nas je pozvala da slijedimo Isusa, jer je Isus, put koji do cilja vodi i koji trebamo slijediti. U nastavku je otpjevana i pjesma Ti ne odustaješ, koju je također otpjevao bend domaćin.

Potom je uslijedila pjesma Radost s neba koju je izveo glazbeni sastav „Rijeka života“ iz Belišća predstavljajući nam tako svoji novi istoimeni nosač zvuka. Voditelj sastava gospodin Vlatko Majetić obratio se publici s nekoliko riječi u kojima je predstavio proces nastajanja nosača zvuka ali isto tako i dugogodišnji rad njihova sastava. Uslijedilo je još nekoliko veselih pjesama koje su u svojoj dinamičnosti  osvojile publiku.
VIS Franjevačke mladeži iz Borova Naselja nastavio je s pjesmama  Ljubav nije Ljubljena i Oprosti majko dajući ovom susretu notu rimokatoličke duhovne tradicije.
U pjesničkom dijelu programa nastupila je Mirjana Duvnjak iz Vukovara s poezijom Isusov poziv i Mato Godanj iz Cerne sa svojom poezijom u kojoj iskazuje zahvalnost Bogu.
U nastavku programa svoj glazbeni doprinos dala je i Nataša Vukadinović iz Osijeka, otpjevavši pjesmu Znaš li tko te ljubi silno i dajući ovome susretu i  notu iz pravoslavne duhovne tradicije.

Poznati vukovarski kantautor Zoran Hornjak otpjevao je pjesmu Zidovi se opet  ruše, a gospođa Dragica Aleksa iz Berka izmolila je Molitvu za mir (Franjo Asiški), pozvavši nas na zajedništvo. VIS Franjevačke mladeži iz Borova Naselja još jednom je nastupio otpjevavši pjesmu Sveti plam, dok je bend Doline Blagoslova nastavio u istom ritmu s pjesmom Evo me i Što bih bez tebe, Gospode, ja? u čemu im se pridružila i sva nazočna publika.
Nakon susreta osjetila se radost zajedništva te je i ovaj put Dolina suza pretvorena u Dolinu blagoslova, svjedočeći bogatstvo različitosti kršćanskih denominacija. Nema ljepšeg zajedništva od zajedništva sa svojim bližnjima!

BOŽIĆNA DOLINA BLAGOSLOVA

U subotu, 20. prosinca, 2014. u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je Božićna Dolina blagoslova – ujedno je to bio i 43. po redu susret pjesnika i glazbenih izvođača. U vrlo sadržajnom programu nastupili su pjesnici i glazbenici iz Zagreba, Križevaca, Cerne, Tordinaca, Osijeka i Vukovara.

Po prvi puta su nastupile Judita Paljević Kraljik iz Zagreba te Tamara Perc iz Križevaca. Obje imaju vrlo bogate životopise s područja glazbenih postignuća. Judita je rođena 1986. godine u Donjoj Motičini. U Našicama je završila osnovnu glazbenu i opću naobrazbu, a u Zagrebu Srednju glazbenu školu. Dodiplomski i diplomski studij klavira završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je 2010. postala magistrom klavira. Voditeljica je zbora „Sanctus“ iz Donje Motičine, koji djeluje pri  Župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Napisala je četiri autorska mjuzikla. Također  je i  autorica duhovnih pjesama koje zbor „Sanctus“ izvodi na albumu objavljenom 2012. godine pod nazivom „Na putu svetosti“.

Tamara je rođena u Koprivnici. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekla je u Križevcima. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. Postdiplomski studij u Maasatrichtu (Nizozemska) završila je 2007. Svira u komornom ansamblu Laurum, koji trenutno djeluje kao gitaristički kvartet i s njima održava koncerte diljem Hrvatske. Od 2004. do 2014. godine vodila je zbor mladih križevačkih župa Crisinus (Križevci) s kojima je 2011. snimila i nosač zvuka pod nazivom „U novi dan“ na kojem se nalazi i nekoliko njenih autorskih skladbi.

Judita i Tamara su na Božićnoj Dolini blagoslova u duetu izvele tri skladbe. Prva je Juditina autorska pjesma “Crvendać”. Zanimljivo je kako je nastala ova pjesma. Davor Batrac Keks, njezin sumještanin iz Donje Motičine, napisao je knjigu o vlastitoj dolini suza. Zamolio je Juditu da napiše prigodnu pjesmu za promociju knjige. Nastala je pjesma Crvendać, inspirirana pripovjetkom Selme Lagerlöf. Bog je stvorio pticu i nadjenio joj ime Crvendać ali nije joj dao crvenu boju. Pjesma govori o traženju crvene boje, odnosno traženju vlastitog identiteta.

Ovo su stihovi pjesme CRVENDAĆ, Judite Paljević Kraljik:

Postoji legenda o maloj sivoj ptici i o imenu koje joj Stvoritelj da.
Crvendać On prozva, tu malu sivu pticu i pošalje u svijet da pronađe svoju crvenu.

Lutam ja svijetom, tragam za odrazom svog imena.
Svijet mi se ruga bojama šipka i kestena.
Čovjeka vidim, stvorenje, dana mu paleta boja
On nosi crvenu u otvorenim ranama svoje duše

Crvendać je pjevao svim žarom glasa svoga, borio se hrabro, volio snažno.
Tražio boju svoga imena u bitci, pjesmi i ljubavi da svoja prsa zacrveni, da svoje ime zasluži.

Ljubav je snažno oružje u rukama čovjeka, kad naiđe Strah ona zazove Mržnju svog prijatelja.
Krvave oči ne vide svog tamničara Tugu, a Tuga ne odlazi, ostaju još crveni pečati k’o otvorene rane duše

Jednoga dana ta mala siva ptica iz obrve Raspetoga trn izvadi. 
I kaplja krvi zaprlja prsa Crvendaća, suosjećanje ime mu zasluži. Kristova krv prsa zacrveni.

Vidjeh lice Krista jer gledah iza trnja kaplja me Njegove krvi imenovala, ista te kaplja krvi čovječe otkupila.
A kad razgrneš trnje vidjet ćeš lice, vidjet ćeš lice čovjeka, vidjet ćeš lice Boga.

Druge dvije skladbe, koji je ovaj duet izveo, jesu: Bog i čovjek (tekst i glazba: Judita Paljević Kraljik) te Maleni (tekst i glazba: Valerija Kramar).

Po treći je puta nastupio vokalno-instrumentalni sastav FRANJEVAČKE MLADEŽI iz Vukovara. Izveli su tri pjesme, koje su vrlo dobro primljene. Pjesmu Mesija posjetitelji su oduševljeno pratili pljeskanjem. Fra Marino Kuzminski, voditelj sastava, vrlo je primjereno pozdravio sve prisutne i naglasio: “Evo, ja svima želim da ovaj Božić doista bude živ Božić, da naša djela budu djela ljubavi, dobrote i istine. Ukoliko tražimo savršen dar za naše voljene, možda je ipak najbolji dar naša blizina, naša ljubav i naše dobro srce. Jer to su vrijednosti koje ne prolaze – one ostaju za cijeli život.”

Prigodnom pjesmom Badnja noć (tekst: Zorislav Dorić, glazba i aranžman: Dario Plevnik) predstavio se po drugi puta Andrej Dorić, mladi glazbenik iz Osijeka. Iako ima tek 14 godina, već je izdao tri albuma, posljednji “Čekajući bolji dan” uoči same Doline blagoslova. Na omotu albuma piše i ova poticajna misao: “Stihovi su kao san a on nema svoje granice…”

Mato Godanj, pjesnik iz Cerne, predstavio se pjesmom “Ako Bog nije prvi” iz njegove pete objavljene zbirke poezije.

U izvedbi mladih iz Tordinaca i Antina, pod vodstvom Davida Kovačevića, uprizoren je i skeč “Stolica kušnje” – o pogubnom djelovanju vezanosti uz grijeh. Poruka skeča je da jedino Krist oslobađa od okova grijeha.

Najmlađi izvođači: Laura, Marina i Josipa Kovačević, izvele su poznatu božićnu pjesmu “Mali bubnjar” a program je završio bend Dolina blagoslova pjesmom Tiha noć, koju su prihvatili svi u publici i pjevali zajedno. Više na:   www.dolina-blagoslova.com

 


 

TURNEJA “DOLINA BLAGOSLOVA: VUKOVAR, LISTOPAD 2014.”

U subotu, 25. listopada, 2014. u velikoj dvorani hotela “LAV” u Vukovaru, održana je 42. po redu “Dolina blagoslova” – u zajedničkoj organizaciji Crkve Božje Vukovar i Misije Kristove crkve.

Na ovom pjesničkom i glazbenom susretu, nastupio je Don Axsom, kantautor iz Južne Karoline, SAD. To je bio njegov šesti posjet Vukovaru. Prošle je godine njegov glazbeni spot posvećen Vukovaru “Let It Be Dolina blagoslova” emitiran na prvom programu HRT-a, u sklopu emisije “Duhovni izazovi”.  Izdao je tri CD-a autorskih pjesama: ”Kroz oluju”, ”Dođite na gozbu” i “Dolina blagoslova”. U Južnoj Karolini nastupa u crkvama, školama, dječjim ustanovama, domovima umirovljenika, bolnicama i festivalima. Dobitnik je nekoliko priznanja za glazbena postignuća. U produkciji Oliviera Tomečeka snimljen je – na lokacijama u Greenville-u, Zagrebu i Vukovaru – i polusatni dokumentarac o njegovim glazbenim počecima te nastupima u Vukovaru i regiji.

Pjesme gospel tematike, s kojima se predstavio, odraz su njegovog iskustva vjere u Gospodina Isusa pri svakodnevnim susretima sa životnim izazovima. U pjesmi “Neću zaboraviti” (I Will Not Forget), naglašava životne uspone i padove. Kao što je Bog snažno podupirao Božji narod, tijekom pustinjskog hoda, tako je činio veličanstvene zahvate i u glazbenikovom životu te ga vraćao pod svoje okrilje. Ovom pjesmom daje zavjet Bogu da Njegovu ruku pomoći nikada neće zaboraviti.

Nadahnuće za pjesmu “Znaš li koliko trebaš Isusa?” (Do You Know How Much You Need Jesus?) dobio je tijekom sukoba s poslodavcem. Mjesecima je bio u lošim odnosima s njim, nastojeći na njegove grube napade odgovoriti ružnim scenama. No, u jednom trenutku prosvjetljenja, shvatio je da se takvim ponašanjem, u stvari, udaljava od Boga i Božjeg načina djelovanja. Ponizio se pred poslodavcem, iskreno mu nastojao biti podrška tamo gdje je bilo moguće i odnosi su krenuli uzlaznom putanjom. Kao izraz dobre volje, poslodavac mu je došao i na koncert. Glazbenik je otpjevao spomenutu pjesmu, s mislima koliko i jedan i drugi trebaju Isusa, ne bi li mogli prevladati razdor i uspostaviti blisko zajedništvo.

Na ovome je susretu nastupio i vokalno instrumentalni sastav FRANJEVAČKE MLADEŽI iz Vukovara. Fra Marino Kuzminski, voditelj, pozdravio je nazočne na skupu franjevačkim pozdravom: “Mir i dobro”. Poželio je svima prisutnima iz srca da žive u miru, dobroti i istini. Zatim je ljubaznim i srdačnim riječima nastavio: “Večeras smo pripremili nešto što je – nadamo se – u skladu s ovim našim okupljanjem, pod nazivom Dolina blagoslova. Nadamo se da će nam srca biti ispunjena ljubavlju i dobrotom kako ne bi vladala pustinja i napuštenost već samo ono što dolazi od našega dragoga Boga.” Snažnim pljeskom su nagrađeni za pjesme, koje su izveli: “Pjesma Ocu” i “Evo me!”.

Glazbeni sastav RIJEKA ŽIVOTA iz Belišća (Evanđeoska pentekostna crkva), koji vodi Vlatko Majetić, vrlo često nastupa na Dolini blagoslova. I ovaj puta su izvodili poznate stare kršćanske himne i pripjeve poput “Sjedim do tvojih nogu” i “Zato što je Isus sa mnom”. Njihove su pjesme bile žive i dinamične tako da ih je publika pratila pljeskanjem.

Vukovarski kantautor, Zoran Hornjak, izveo je pjesmu: “Budi uvijek uz mene”.

“Mnoge staze me zavode
Daleko od istine.
Budi uvijek uz mene i vodi me.
Putem, kojim si prošao Ti
Ostali su tragovi.
Svi naši padovi.
Uzeo si na sebe,sve naše slabosti
Čovjek boli postao i ljubio.
Hvala Tebi, Isuse, hvala Ti, Gospodine
Budi uvjek uz mene i vodi me!

(odlomak)

U pjesničkom dijelu programa nastupila je Mirjana Duvnjak iz Vukovara te Mato Godanj iz Cerne.

Bend “DOLINA BLAGOSLOVA”, pod vodstvom Davida Kovačevića, otvorio je ovaj susret zajedništva pjesmom “Silan Bog” a program je završio zajedničkim pjevanjem benda s pristunima u punoj dvorani: “Haleluja, Bože, volim te”.

Ovo je događanje bilo i vrhunac turneje “Dolina blagoslova”, koja je i osmišljena u Vukovaru a ostvarena uz suradnju nekoliko crkava i udruga. Susreti u hotelu Lav, pod spomenutim nazivom, nastoje biti jednom od mnogih vukovarskih pozornica duhovnog stvaralaštva ali i poticatelj zajedništva kršćana na užem i širem području. Don Axsom, promicatelj Božjeg djela i “Doline blagoslova”, započeo je turneju u nedjelju, 12. listopada. Održao je uvodni koncert na otvorenju Biblijskog maratona u Ljubljani, u crkvi sv. Josipa (Cerkev sv. Jožefa). Na ovom je događanju bilo više od stotinu prisutnih – pripadnika različitih crkava. “Svetopisemski maraton” se nastavio kroz cijeli tjedan čitanjem Svetog pisma naglas: 24 sata na dan. Zatim je Don Axsom boravio u Varaždinu i Zagrebu te tamo održao nekoliko koncerata (Kristova crkva, Baptistička crkva…) a turneju “Dolina blagoslova” nastavio je 21. listopada.

Nastupio je u Grkokatoličkoj crkvi u Mikluševcima u suradnji s Udrugom žena iz tog mjesta, čija je predsjednica Štefica Krizmanić. Uz Axsoma, nastupio je i dječji zbor iz Mikluševaca te zbor župe sv. Marije Magdalene iz Tompojevaca i drugi. Vrlo ljubazni domaći župnik, Joakim Simunović, pripremio je domjenak za goste i posjetitelje. Axsom je zatim nastupio u dvorani “Central” u Domaljevcu (BiH) i – prije prve otpjevane pjesme – pozdravio nazočne na hrvatskom i to sloganom iz vremena poplava: “Volim Domaljevac – nema predaje”. Gost je posjetio i pojedince – postradale u poplavama.

Koncert gospel glazbe je održao i u Gradskoj knjižnici u Vukovaru, u suradnji s Američkim kutkom, čija je koordinatorica Anita Baier Jakovac. Prema njezinim riječima, to je bilo prvi puta da se organizira takvo događanje u sklopu Američkog kutka.

Glazbenik iz Južne Karoline nastupio je i u Srijemskim Karlovcima (Srbija) u suradnji s tamošnjom župom Presvetog Trojstva. Koncert je održao u Kapeli Mira, u kojoj je davne 1699. godine sklopljen mir između kršćanskih saveznika i Turaka. Kapela je podignuta kao mjesto molitve i čežnje za mirom s Bogom i bližnjima. Župnik Marko Lončar je u uvodnom govoru iznimno nadahnuto povezao Dolinu suza, koja nastaje kao posljedica čovjekova grijeha, s Dolinom blagoslova, koja nastaje Božjim zahvatom u čovjekovo srce. Nastupio je i domaći zbor, pod vodstvom Vlaste Malešević, koji je nastupio i u svibnju ove godine u Vukovaru, u sklopu obilježavanja četvrte godišnjice Doline blagoslova.

Bend DOLINA BLAGOSLOVA (voditelj: David Kovačević) iz Vukovara/Tordinaca je također  sudjelovao na turneji i dao je značaj doprinos promicanju zajedništva kršćana i duhovnih vrednota.

 

41. DOLINA BLAGOSLOVA

 

U subotu, 28. lipnja, u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je 41. po redu “Dolina blagoslova“. Glavni je gost bop Koos Vis iz Leusdana, Nizozemska a nastupili su još glazbeni sastavi  “Nebo” iz Samobora te “Istočni svjetionik” iz Iloka. Po prvi puta je nastupio i Andrej Dorić, četrnaestogodišnji glazbenik iz Osijeka.

 

Koos i njegova supruga Juup po prvi puta su posjetili Vukovar. Dolaze iz malog gradića Leusdana, veličine Vukovara. Koos je vrlo osebujan glazbenik, dinamičan i kreativan. Javno se glazbom bavi od 1965. godine, kada svira i pjeva na vjenčanjima i raznim zabavama.

 

Kasnije se posvećuje isključivo gospel glazbi. Voditelj je pjevanja u crkvi a također i podučava glazbenom umijeću pojedince i glazbene sastave. Kao glazbenik, nastupao je na raznim koncertima, između ostaloga i u Rotterdamu (Nizozemska), Kopenhagenu (Danska), Madridu (Španjolska) i Novom Sadu (Srbija). Na „Dolini blagoslova, nastupio je solo, a također i zajedno s glazbenim sastavom „Dolina blagoslova“: pjevali su dio pjesme na engleskom, a onda dio na hrvatskom.

 

Glazbeni sastav „Nebo“ nastupio je po drugi puta na „Dolini blagoslova“. Ovaj peteročlani sastav čine: Nenad Jambrović (voditelj), Zorica Jambrović, Ervin Budiselić, Mihovil Dorotić i Kornelija Turić Dorotić. Dolina blagoslova posebno potiče izvođenje autorskih pjesama. Ovaj je sastav izveo dvije takve pjesme. „Duše Sveti naš“ autorski je rad Ervina Budiselića, teologa i predavača na Biblijskom institutu u Zagrebu. Pjesmu „Pusti me na križu“ (tekst: Maja Horvat) uglazbio je Nenad Jambrović. Mihovil Dorotić, po struci glazbenik, predivno je s klarinetom izveo nekoliko solo dionica.

 

Glazbeni sastav „Istočni svjetionik“ (voditelj: Jan Čief) iz Iloka napravio je novi korak u promicanju Doline blagoslova. Tri sata prije početka pjesničkog i glazbenog susreta u hotelu Lav, pjevali su i svirali duhovne pjesme na glavnom vukovarskom trgu. Na kraju su uputili poziv prisutnima u hotel Lav – na Dolinu blagoslova. U dvorani „Bauer“ hotela Lav izveli su četiri pjesme; jedna od njih je bila i rap pjesma „Dolazi dan“ (autor: Vladimir Ferdelj iz Zagreba), koju su „odrapali“ u duetu dječaci David i Dino, članova sastava.

Po prvi je puta nastupio i četrnaestogodišnji Andrej Dorić, učenik matematičke gimnazije u Osijeku. Prijavio se na naš poziv glazbenicima na web stranici i otpjevao pjesmu „Anđeli u kosi“. Tekst je napisao njegov otac Zorislav a glazbu i aranžman Dario Plevnik. Andrej je izdao dva albuma pjesama a treći je u izradi.

Dragica Aleksa, voditeljica udruge „Luč“ iz Berka, ovaj je puta predstavila počnu priču o tome kako nam se stvari koje činimo, bilo dobre ili loše, jednog dana vrate u nekim novim okolnostima – možda i nakon mnogo godina.

 

U nastavku slijedi tekst pjesme „Pusti me do križa“, u izvođenju glazbenog sastava „Nebo“ iz Samobora:

PUSTI ME DO KRIŽA

Tekst: Maja Horvat

Glazba: Nenad Jambrović

Pusti me da plačem, pod križem da jecam,

ponizno se spuštam, pod teretom klecam.

Slomljenih sad krila k’o ranjena ptica,

bez milosti Tvoje jadna sam sitnica.

 

REF:   Dolazim (dolazim), Tebi (Tebi),

krijepiš sam biće moje.

Dolazim (dolazim), Tebi (Tebi),

milost za me to je.

 

Pusti na me snagu, dubinom te molim,

dalje već ne mogu, premda križ Tvoj volim.

Strijele Ti odapni, tjeraj silu kletu,

učini od mene čistu dušu svetu.

 

Pusti mir svoj na me, tjeskoba će pasti,

slomljena će krila duše mi zarasti.

Bit ćeš ljubav moja, to već ćutim, znadem,

a ona tek želi da ti srce dadem.

 

Pusti me do križa, blaženstvo da kušam,

melodiju neba iz daljine slušam.

Osjećam sloboda puni biće moje,

i jedno sam s Tobom ispunjenje Tvoje.

 

40. DOLINA BLAGOSLOVA

U subotu, 31. svibnja, u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je 40. po redu “Dolina blagoslova”, kao i posebna svečanost u prigodi četvrte godišnjice ovih mjesečnih pjesničkih i glazbenih susreta (svibanj 2010. – svibanj 2014.).  Susreti se održavaju mjesečno osim u ljetnim mjesecima (srpanj, kolovoz); na taj je način 40. po redu Dolina blagoslova (deset puta godišnje) ujedno bila i četvrta godišnjica.

U uvodu su posebno pozdravljeni vjernici Katoličke, Pravoslavne, Evanđeoske vjeroispovijesti, najčešći posjetitelji susreta, kao i svi ljudi dobre volje.

Nastupili su glazbeni sastavi: “Rijeka života” iz Belišća”, Zagreb Korean Singers” iz Zagreba, Frama Vukovar 2 iz Vukovara te zbor župe Presvetog Trojstva iz Sremskih Karlovaca.

Po prvi je puta unajmljena velika dvorana hotela Lav (Ružička) i bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.
Uz domaći bend “Dolina blagoslova”, (Vukovar/Tordinci/Vinkovci), potpomognut i članovima KUD-a „Zrinski“ iz Tordinaca, nastupili su i gosti iz Belišća – glazbeni sastav “Rijeka života”, koji inače vrlo često nastupaju na ovim susretima.

Abraham Kim, korejski misionar u Zagrebu, po drugi puta je nastupio sa svojim glazbenim sastavom “Zagreb Korean Singers”. Pjevali su na korejskom i engleskom, no također i hrvatskom – što je publika posebno pozdravila.

Po prvi puta je nastupio i jedan zbor iz Srbije: zbor župe Presvetog Trojstva iz Sremskih Karlovaca. Njihova je voditeljica (Vlasta Malešević) na web stranici “Doline blagoslova” naišla na poziv pjesnicima i glazbenicima da nastupe na našim susretima.

 

Javila se, dobila podršku organizatora, najavila dolazak i – došla s povećim zborom. Po prvi puta je nastupila i FRAMA, glazbeni sastav franjevačke mladeži iz Vukovara. Juraj, Dominik, Ivana i Josipa otpjevali su pjesme: „Kao košuta“ i „Jerihonske zidine“.

Nastupila je i Maja Kešić Masle, iz okolice Belog Manastira, svirajući na gajdama pjesmu „Krist na žalu“. Djevojčice Laura i Marina Kovačević, obučene u slavonske narodne nošnje, otpjevale su pjesmu „Krist – svjetlo svijeta“.

Matej Lazar Kovačević, pastor iz Vukovara, povezao je napore Doline blagoslova u međusobnom zbližavanju s pomoći stradalima u poplavama u Slavoniji, bosanskoj Posavini i Srbiji. “Da bi dolina suza postala Dolinom blagoslova”, sažetak je onoga što je rekao, “Nebo treba naše ruke i noge te našu ljubav prema bratu čovjeku, bez obzira na njegovu nacionalnost i vjeroispovijest”.

Dragica Aleksa je podijelila pjesmu Miljane Stević, koja potiče na zbližavanje ljudi na ovoim prostorima – kako nikada više ne bi došlo do rata.

 

39. DOLINA BLAGOSLOVA

U subotu, 26. travnja, 2014. u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je  trideset i deveta po redu “Dolina blagoslova”. Gosti su bili Dan i Rose Smith te njihova kći Marion, američki misionari, koji više od dvadeset godina žive u Budimpešti. Ovo je bio njihov drugi nastup na Dolini blagoslova.

Rose Smith je opjevala „Lord, Bring Revival To My Soul“ (Gospodine, oživi moju dušu). To je jedina pjesma, koju je napisala i uglazbila. Osvrnula se i na pozadinu ove pjesme:

„Neka starija žena iz mađarskog grada Székesfehérvára ispričala mi je kako je nekoliko mjeseci tijekom Drugog svjetskog rata živjela u podrumu s drugima – za vrijeme bombardiranja. Kad su konačno izišli van iz podruma, pred njima je bio strašan prizor: većina je grada bila uništena. U takvom su zastrašujućem ozračju zavapili Bogu – neka oživi i obnovi grad. Jednom dok sam bila u nekoj crkvi u Budimpešti, čula sam propovjednika kako govori o obnovi i preporodu. U tom sam se trenutku sjetila priče one stare gospođe. I prije no što je propovijed završila, već sam imala u sebi riječi i glazbu ove pjesme.“

Dan, Rose i Marion su posebno oduševili pjesmom „SEND THE LIGHT“ (Pošalji Svjetlo). U uvodu su istaknuli kako su ovu pjesmu, dok su putovali raznim dijelovima Amerike, čuli u neobično mnogo različitih stilova. Stoga su refren – pred posjetiteljima Doline blagoslova – otpjevali na nekoliko načina:

–        na uobičajeni način, kako se pjeva u većini crkava;

–        na način kako se pjevaju opere i kako se to čini u nekim tradicijskim crkvama;

–        u kantri stilu;

–        na način kako to pjevaju tamnoputi kršćani;

–        u karizmatskom stilu.

Iznimno zanimljiv trenutak priredila je Dragica Aleksa, voditeljica udruge „Luč“ iz Berka. Ona je predstavila pjesmu, koju je napisalo neko afričko dijete. Pjesma je bila nominirana i kao najljepša pjesma u 2008. Dragica je kazivala stihove ove pjesme na hrvatskom a Renata Jurčević Pšenko na engleskom. Evo stihova te pjesme:


When I born, I black                         Kada se rodim, ja sam crn
When I grow up, I black                    Kada porastem, ja sam crn
When I go in Sun, I black                  Kada sam na suncu, ja sam crn
When I scared, I black                       Kada se plašim, ja sam crn
When I sick, I black                           Kada sam bolestan, ja sam crn
And when I die, I still black              Kada umrem, ja sam crn

And you white fellow                         A ti moj bijeli prijatelju
When you born, you pink                  Kada se rodiš, ti si ružičast
When you grow up, you white           Kada porasteš, ti si bijel
When you go in sun, you red             Kada si na suncu, ti si crven
When you cold, you blue                  Kada ti je hladno, ti si plav
When you scared, you yellow           Kada se uplašiš, ti si žut
When you sick, you green                Kada si bolestan, ti si zelen
And when you die, you gray              Kada umreš, ti si siv

And you calling me colored?           I ti mene zoves obojeni?

Voditeljica udruge „Luč“ ovako se upitala na kraju: „ Kako objasniti ovom djetetu i svoj ostaloj djeci svijeta zašto ljudi uvijek traže razlike i po čemu smo mi različiti? Je li toliko važno koje nam je boje koža, koje smo nacionalnosti,  kojim jezikom govorimo i kojim pismom pišemo?“

Ekipa „Doline blagoslova“ pripremila je i poseban spot u skladu s težnjama Doline blagoslova ka gradnji mostova među pripadnicima različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Spot sadrži molitve, misli i izreke različitih autora uključujući i one koji su dio katoličke (Augustin, Terezija Avilska) i pravoslavne tradicije (Nikolaj).

 

38. DOLINA BLAGOSLOVA

U subotu, 22. ožujka, 2014. u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je  trideset i osma po redu “Dolina blagoslova”.

Tom Sibley, direktor Biblijskog instituta u Zagrebu, zajedno sa suprugom Sandrom i suradnikom Steveom Taliaferrom, bio je gost ovih pjesničkih i glazbenih susreta.. U glazbenoj izvedbi pridružila im se i Daniela Kujundžić, članica glazbenog sastava “Kralj slave” i kantautorica iz Zagreba. U dvorani hotela Lav, drage prijatelje i posjetitelje ovih pjesničkih i glazbenih susreta, Sibley je pozdravio riječima: “Divno je biti s vama u Dolini blagoslova. U  stvari, svaka je dolina – Dolina blagoslova ako je u njoj Gospodin Isus.”

Zapažajući sudionike različitih crkava na ovom skupu, Tom i Sandra, američki misionari koji već 15 godina žive u Zagrebu, ovako su saželi dojmove iz Vukovara: “Zadivljuje nas vidjeti crkve, okupljene oko zajedničkog slavljenja Gospodina!… Crkva Božja, koja se sastaje u zgradi Baptističke crkve, te misija Kristove crkve zajednički su predani tome da Gospodin Isus bude proslavljen; iskazuju čast Ocu i pouzdaju se u silu Duha Svetoga – u promicanju nade i pomirenja u njihovu okruženju. Sandra i ja smo blagoslovljeni što smo sudjelovali u Dolini blagoslova.“

Dr. Sibley je – na kraju – posebno naglasio kako mu je bilo predivno biti s crkvama koje su posvećene zajedničkom poslanju kao odgovoru na Isusovu molitvu o jedinstvu kršćana. Završio je ovim riječima: „Ovo je teško područje – područje prožeto patnjom, no Bog pruža pomirenje. Samo onda kada kršćani služe zajedno – opraštanje i pomirenje je moguće.“

U glazbenom dijelu programa nastupio je bend „Vinkovci“ iz Vinkovaca te Zoran Hornjak – kantautor iz Vukovara, pripadnik Katoličke crkve.

Po prvi puta je nastupio glazbeni sastav „Grace“ iz Osijeka, izvodeći poznate gospel pjesme. GRACE (“Milost”) djeluje osam godina na području Slavonije. Imaju velik repertoar duhovnih pjesama i posebno vole gospel. Krozpjesmu žele predstaviti Božju ljubav, opraštanje i prihvaćanje te podići duh slušatelja. Većina nastupa je u okvirima bogoslužja u Adventističkoj crkvi u Osijeku a samostalne su koncerte imali u Osijeku, Vukovaru i Dalju. U Dardi su sudjelovali na humanitarnom koncertu a u Maruševcu na festivalu duhovne glazbe. Svojim pjesmama “AMEN”, “MI IDEMO GORE” i “ŽIVOT NAJLJEPŠI” oduševili su i posjetitelje Doline blagoslova.

Dragica Aleksa, voditeljica udruge “Luč” iz Berka podijelila je priču o brijaču ističući poruku: “Nije važno u kojoj crkvi molimo, niti razlikuju li nam se molitve, važno je da Boga ljubimo i poštujemo: da mu dođemo i obratimo s povjerenjem. A On će uslišati naše molitve na način koji je za nas najbolji.”

 

37. DOLINA BLAGOSLOVA

U subotu, 22. veljače, 2014. u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je  trideset i  sedma po redu “Dolina blagoslova”. U glazbenom dijelu programa nastupio je glazbeni sastav ISTOČNI SVJETIONIK iz Iloka pod vodstvom Zorana Hochbauma i Jana Čiefa. Rap pjesmu „Putnici“ Vladimira Dovla, izveo je dječak David, član obitelji Čief. Također je nastupio i VINKOVCI bend iz Vinkovaca pod vodstvom Davida Hvale.

Dragica Aleksa, voditeljica udruge „Luč“ pročitala je priču „Orao, kralj ptica“, o orlu koji je živio i umro kao kokoš. Pojasnila je kako smo i mi ljudi često poput tog orla: dopustimo da nas ponese grupa i zakržljamo. Zatim je predstavila predstojeću “radionicu nenasilja“ („Snaga nenasilja – organizacija i sukob“), koja se treba održati u Osijeku – u organizaciji udruge RAND iz Zagreba.

Domaći, vukovarski kantautor Zoran Hornjak, pripadnik Katoličke crkve, ovaj je puta izveo pjesmu „Dolina blagoslova“, koju je posvetio ovim ekumenskim susretima. Refren: Kolikoblagoslova. Unašimsrcima. Kolikoblagoslova. SusretBogai čovjeka. Kolikoblagoslova, oazamira. Dolinablagoslova.

 

36. DOLINA BLAGOSLOVA

U subotu, 25. siječnja, 2014. u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je  trideset i  šesta po redu “Dolina blagoslova”. U glazbenom dijelu programa nastupio je glazbeni sastav RIJEKA ŽIVOTA. Ovi glazbenici iz Belišća djeluje dugi niz godina a izdali su i CD pod nazivom OD SRCA SRCU. Tako su i na ovom skupu srcima prisutnih prenijeli poruke mira i ljubavi. Dragica Aleksa, voditeljica udruge „Luč“ pripremila je – zajedno sa suradnicima – recitatorski mozaik s molitvama i mislima Majke Terezije i Abrahama Lincolna, objavljenima u knjizi NA PUTU MIRA (autori: Bože Vuleta i Rebeka Anić). Posebno je primjerena za Vukovar bila Lincolnova mirotvorna „Molitva u vrijeme rata“. U njoj se zaziva Bog da dadne „da bez mržnje prema ikome i s blagošću prema svima, ustrajemo u pravdi koju si nam Ti dao prepoznati“. Molitelj nadalje traži pomoć od Boga „da završimo ovaj rat u koji smo uvučeni, da zavijemo rane narodu i da se brinemo i za one koji su izazvali ovaj rat i za njihove udovice i siročad jednako kao i za naše.

Kako je uoči te subote, a i na sam dan, padao snijeg, pristup je hotelu Lav bio vrlo otežan, i stoga je bilo manje posjetitelja nego uobičajeno. Iako smo izvođače iz Belišća ohrabrili da ostanu kod kuće zbog vremenskih neprilika – oni su ipak došli.

 

35. DOLINA BLAGOSLOVA (DRUGA PREDBOŽIĆNA)
U subotu, 14. prosinca, 2013. u prostorijama hotela Lav, održana je trideset i peta po redu Dolina blagoslova (druga predbožićna). Gosti ovih ekumenskih pjesničkih i glazbenih susreta bili su bračni par Dan i Rose Smith, kao i njihova kći Marion – američki misionari koji već više od dva desetljeća žive u Budimpešti. Uz predstavljanje tradicionalnih božićnih pjesama, ovaj je trio iz Budimpešte otpjevao i jednu od najpopularnijih božićnih pjesama – Tiha noć.

Zanimljivost je u tome što su pojedine dijelove ove pjesme otpjevali na engleskom, mađarskom i – hrvatskom. Još su nastupili i kantautor Zoran Hornjak, glazbeni sastav s Evađeoskog teološkog fakulteta u Osijeku i domaći bend „Dolina blagoslova“.

U pjesničkom dijelu programa nastupio je i pjesnik Darko Kovačić, štićenik Doma za psihički bolesne odrasle osobe iz Osijeka. Pozdravnim govorom prisutnima se obratila i gospođa Dragica Aleksa, voditeljica udruge „Luč“ iz Berka. Susretu je prisustvovala i bila toplo pozdravljena i gospođa Ljiljana Gehrecke, počasna predsjednica Europskog doma Vukovar.

 

34. DOLINA BLAGOSLOVA (PRVA PREDBOŽIĆNA)

U subotu, 7. prosinca, 2013. u prostorijama hotela Lav, održana je trideset i četvrta po redu Dolina blagoslova (i prva predbožićna). Gost ovih ekumenskih pjesničkih i glazbenih susreta bio je Jurica Lazar, akademski glazbenik – klarinetist iz Varaždina. Predstavio je poznate svjetske božićne pjesme. Po prvi puta je nastupio novoosnovani glazbeni sastav s Evanđeoskog teološkog fakulteta iz Osijeka – sastavljen od pripadnika različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Biblijske je psalme recitirao Slaven Sven Špišić, akademski glumac iz Osijeka. Zoran Hornjak, kantautor iz Vukovara, pripadnik Katoličke crkve, izveo je pjesmu pod nazivom  “Ja ti vjerujem”. Stihovi ove pjesme izražavaju i nit vodilju ovih susreta:

“U gradu mom, ljudi još se muče – traže odgovor.
U gradu mom, ljudi traže Tebe, Tvoje lice – Bože moj!
Jedno oni hoće: ljubav Tvoju prose – donose Ti svoju bol.

U gradu mom još su žive rane – u tami zemlje duboko.
U gradu mom teče poput rijeke – čežnja za Tobom.
Dolaziš svima – daješ sebe. Tvoja ljubav prašta sve.
Pokazuješ svoje pravo lice – ja Ti vjerujem.

Ja Ti vjerujem. Ja se radujem. Ja iščekujem Tvoje spasenje.
U gradu našemu kuca jedno srce – dođi Isuse. ”